Ik ben:

 • Therapeut Natuurlijke Gezondheid
 • Yogadocent
 • Zanger
 • Wel eens chagrijnig
 • Plantaardig kok
 • Danser
 • Meestal rond de 83 kg
 • Regisseur voor theater
 • Veganist
 • Geen ochtendmens
 • Eigenaar van een Bed No Breakfast
 • De man van...
 • Liefhebber van Chardonnay
 • 1 van de Jongens op 't Zand
 • 1.86 m
 • Een zoetekauw
 • En nog veel meer...

Maar bovenstaande zegt meer over wat ik 'doe' dan wat ik 'ben'.

Wie ben ik dan eigenlijk? 

Een zoektocht die waarschijnlijk mijn hele leven in beslag zal nemen, simpelweg omdat dat iedere dag verandert. Vandaag voel en ben ik dit, morgen dat en overmorgen zus of zo. En iedere dag probeer ik de beste versie van mezelf te zijn. Door mijn opleiding in Natuurlijke Gezondheid heb ik geleerd dat iedere dag misschien een (deels) andere versie van mezelf naar boven komt, maar dat iedere versie er mag zijn en een onderdeel van mij is.

 

Ik ben Joost de Jong, 42 jaar, getrouwd, heb bewust geen kinderen, wel bewust 2 honden en een kat.

 

In mijn jeugd wilde ik altijd dansen en kwam via een omweg (Maatschappelijk Werk en Dienstverlening 1e en 2e jaar) op de Theaterschool in Amsterdam terecht. Ik vervolgde mijn opleiding op het Conservatorium in Tilburg en na 4 jaar studeren belandde ik zonder diploma (ik had immers 3 keer alleen het 1e jaar gedaan) bij Joop van den Ende in de musicalproductie West Side Story. Jaren van musicals volgden, totdat ik ontdekte dat er meer moest zijn. Ik had behoefte aan ontwikkeling, dus volgde ik de opleiding tot Theatermaker in Rotterdam. Ik ging naast mijn werk als uitvoerend artiest lesgeven aan amateurs. 

 

Na een aantal jaar kwam de mogelijkheid om dat lesgeven voort te zetten op het Caribische eiland St. Maarten. 2 jaar lang gaf ik les aan kinderen vanaf 8 jaar, op 4 verschillende openbare middelbare scholen aan pubers en op een balletschool aan volwassenen, tussendoor nippend aan een cocktail of 2 op het strand.

Toen via via de vraag kwam of ik samen met mijn man behoefte had om een eco-friendly hotel te runnen op het tegenovergelegen eiland Saba, twijfelden we geen moment en maakten we met 10 dozen en 3 koffers de oversteek naar 'The unspoiled Queen' in de Caribische Zee.

Ruim een jaar later krabbelde Nederland weer aan de de deur en verhuisden we met 3 koffers weer terug naar ons geboorteland.

 

Een zoektocht was gestart, ik had behoefte aan balans, gezonde voeding en een uitdaging. Blijkbaar was het Caribisch gebied niet uitdagend genoeg en voelde ik me een beetje verloren. Ik volgde een yoga-opleiding bij Yogamoves in Utrecht en ging lesgeven, in de hoop dat dat me zou brengen wat ik zocht. Ik accepteerde een baan bij LUSH als filiaalmanager, toen dat het niet bleek te zijn ging ik toch maar weer het theater in als ensemblelid van Billy Elliot, de musical in Scheveningen, maar voelde me nog steeds niet in balans. 

 

Qua voeding was er het ene na het andere vleesschandaal, de ene dieetgoeroe na de andere stond op. Qua beweging moest iedereen ineens aan de yoga, terwijl ik al verschillende keren vol frustratie en pijn in de les had gestaan en qua levensstijl moest ik maar dankbaar zijn en mediteren...

 Ik zag door de bomen het bos niet meer, pakte alles aan, maar voelde me continu alsof ik achter de feiten aan liep, achter mezelf aan liep. Totdat ik in aanraking kwam met natuurgeneeskunde en de 4 natuurkwaliteiten.

 

Die kwaliteiten lieten me inzien dat alles wat ik op dat moment probeerde niet per definitie voor mij als individu, als Joost, gezond was. Ik ontdekte dat ik uniek was en dat niet iedere vorm van yoga voor mij goed was. Dat niet ieder kruid, iedere groente voor iedereen gezond is en dat mediteren niet per definitie betekent dat ik moet gaan zitten ohm'en in een ashram in India... 

 

Door de opleiding Therapeut Natuurlijke Gezondheid heb ik ontdekt dat ik okay ben zoals ik ben en dat ik, om mij energiek en gezond te voelen, op zoek mag naar welke voeding (en dat kan fysieke voeding zijn, maar ook spiritueel, sociaal en/of psychisch zijn) voor mij op dít moment juist is.

 

Nu ik dat heb ontdekt, voel ik me beter en beter. Ik kom in beweging en zet stappen richting een gezondere versie van mezelf. Ik ontdek ieder dag nieuwe dingen, wat werkt wel of wat werkt niet en langzaamaan ontstaat het gevoel dat ik dichter bij mezelf kom, dat ik accepteer wie ik ben, met al mijn nukken en (on)mogelijkheden. 

 

En dat hele lijstje aan de bovenkant van deze pagina past mij, soms ben ik dit en soms ben ik dat. Ik trek de jas aan die op dat moment past of nodig is en die kan soms lekker zitten en soms schuren, dat hoort bij mij en dat is prima. En ik heb een nieuw doel gevonden in mijn leven en daar ben ik heel blij mee: Mensen helpen ontdekken wat bij hen hoort, welke voeding (in de breedste zin van het woord) voor hen gezondmakend is en hoe ze zelfstandig en effectief een beweging richting gezondheid kunnen maken.

 

 

 

 


Ik ben ik en al doe ik m'n best

Ik ben anders dan de rest

Ik ben ik en dat is okay

Misschien een beetje anders, maar doe 't er maar mee

(tekst: Huub van der Lubbe)